

CV Out Kariyer Pasaportu In !
LinkedIN’de “Kariyer Portalları devrini tamamlıyor mu?” diye bir yazı yazmıştım. Yazı epey ilgi gördü 806 kez görüntülendi ve 20 çok değerli yorum aldım.
Yazıda “ artık klasik ve geleneksel yöntemlerden çıkıp yenilikçi yöntemlere yönelmek gerekiyor” demiş, “buna ilişkin yenilikçi bir çözüme ise bir sonraki yazımda değineceğim” diyerek sizlere en azından onbeş günde bir yazmak üzere söz vermiştim. ( 1 )
Önce sizlere bir özür borcum var, sözümü tutamadım, belki beni mazur görürsünüz, ne de olsa yazı disiplinini oturtmak biraz zaman alacak, bir de tam bu arada hesapta olmayan bir fuara hazırlık yapmam gerekti ve en az yirmi gün yazıya bakamadım.
Şimdi tam o fuardaki izlenimlerimle gireceğim söze.
Fuar İŞKUR’un düzenlediği ve bir çok kamu, özel ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği İSKİF İstihdam ve Kariyer Fuarı idi. Bir konuşma için davet edilmiştim, son aşamada KariyerİST olarak fuarda bir standla yer aldık, ve dört atölyemizle katkı verdik. ( 2 )
Fuarda ilk dikkatimi çeken, katılan firmaların fuara çok fazla önem vermemeleri oldu. Örneğin tam karşımızda yer alan ve Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden biri olan firma küçücük bir stand ve iki stand hostesi ile yer almıştı.
Firmalardaki bu ilgisizliğin yanı sıra ziyaretçilerin de yeterli ve yoğun bir ilgisinin olduğunu söyleyemeyeceğim. Hem Ramazan’a, hem de finallere denk gelmesi sanırım en önemli nedenlerindendi.
Ancak beni en çok etkileyen, firmalara CV bırakmak için gelenlerin davranışlarıydı. Her ne kadar biz istihdam yapan bir kurum olmasak da bize de CV bırakanlar oldu.
Öyle bir tavırla CV’lerini uzatıyorlardı ki, beden dilleri, “aslında bende bir özellik, bir farklılık yok, ama ben yine de usul yerine gelsin diye bırakayım, belki işe yarar” diyordu.
Özgüven eksikliği ve değersizlik duygusu
İnsanlardaki bu “özgüven eksikliği”, “değersizlik” duygusu ve CV bırakırken gözlerindeki bu “ümitsizlik” bana şunu düşündürdü.
Daha önce de birçok yerde sormuştum. Acaba insanlar kariyer portallarına CV’lerini kaydederken de aynı ümitsizlik mi hakim?
Bağımsız bir kuruluş tarafından kariyer portallarını kullananlara şöyle bir soru sorulsa ve cevap istesek, nasıl bir cevap alırdık acaba?
“Kariyer Portalına koyduğunuz CV ile iş bulacağınıza inanıyor musunuz? “
Elbette bu cevabın sorumlusu “kariyer portalları” değil… Onlar iş arayan ve işvereni en uygun koşullarda bir araya getirebilmek için ellerinden gelen tüm yenilikleri yapıyorlar. Ama o yeniliklerin bile ne kadarının yararlı olduğu soru işareti.
Fuarda Çalışma Bakanının şu sözü de önemliydi, “İşsiz sayısı kadar iş arayan firma var, ama bir türlü buluşamıyorlar” . Yani ortada gerçekten iki tarafın buluşturulması ile ilgili bir sorun var.
Bir önceki yazımda değinmiştim, Kariyer Portallarına CV gönderenlerin %43’ü geri bildirim almadığını söylerken, %69’u da geri bildirimlerden memnun kalmıyor ve memnun kalmama nedenlerini de “yetersiz açıklama” ve “otomatik mesaj” olarak belirtiyor. Bu durumun adaylar üzerinde yarattığı olumsuz bakış açısı biraz önceki “ümitsizlik” davranışında etkisi olmuş olabilir.
Peki hep kurum ya da şirket tarafını eleştiriyoruz. Ya iş arayan yani aday tarafında hiç sorun yok mu? Özgeçmiş olarak Türkçeleştirdiğimiz şu meşhur CV’de bir sorun yok mu? Yani buluşmanın sağlanmamasında iş arayan tarafın hazırlığında, kullandığı araçlarda bir sorun yok mu?
CV’yi de sorgulamanın zamanı gelmedi mi?
Genelinde gelen CV’lerin neredeyse yüzde 100’ü – farklı bir CV görünce mutlu oluyorum – en çok bilinen Kariyer Portalının standart CV’si. Standart bir CV olunca kişi de standart yani sıradan biri oluyor..
Evet biliyorum şimdi hepiniz sosyal CV’den, video CV’den, Özgelecekten vs. söz edeceksiniz, ama ne yazık ki bunlar hala yaygın değil, yüzde 1’i bile oluşturmuyor. Ve ayrıca bunlarda da yine temelde bir farklılık yok. CV hazırlama eğitimleri ya da danışmanlıkları da bu nedenle pek bir fayda sağlamıyor, çünkü eğer altyapı eksikse zaten CV de eksik.
Bir noktayı vurgulamak istiyorum : “CV Hazırlamak teknik bir iş değildir, bir içerik meselesidir. “
Eğer içeriğine yazacak doğru dürüst bir şeyiniz yoksa ne kadar iyi bir teknikle hazırlarsanız hazırlayın o CV “ben farklı değilim ve özel bir vasfım yok” diye haykırır.
İşte CV bu nedenlerle artık giderek önemini yitiren, kullanılmaya devam edecek ancak gündemden düşen bir araç oldu. Eğer şirketlerin insan kaynakları CV’lere ancak “5-6 saniye “bakabiliyor ise, CV göndererek ya da bir kariyer portalı üzerinden iş bulmak neredeyse şansa kalmış durumda ise, ve CV yetmiyor ise, peki yerine ne koyacağız?
“CV out, Rol model IN “
KariyerİST’in ilk proje kitapçığında şöyle bir yazı yazmıştık, “CV out, Rol model IN “… ( Bu yazıyı bir başka sefer paylaşırım.. ) Bugün iki yıl sonra çok daha ileri bir noktadayız. Yine CV out diyoruz ve yerine bambaşka bir yenilik getiriyoruz : Kariyer Pasaportu .
Ve Türkiye’nin ilk Kariyer Pasaportu olarak Career Pass. Kariyer Pasaportu ile ilgili çok kısa bir cümle yazıp detayları bir sonraki yazıya bırakayım.. CV’yi siz gönderiyorsunuz, her seferinde değiştirebilirsiniz, Kariyer Pasaportu ise tamamen sizsiniz, ne iseniz o, değiştirebilirsiniz ama zamanla. Ve siz göndermiyorsunuz, o yerinde duruyor, şirketler size geliyor.. 🙂 Zor gibi, ama oluyor… 😉
Evet, bu konuyu daha çok ele alacağız. Bu kez çok bekletmeden en çok onbeş güne kadar yazıyorum… Arayı kapatmalıyız.. 😉