Değişim Seninle Başlar!
Klişeleri severim, basit anlamayı sağlar.
Ama onları altüst etmeyi ve onları sorgulamayı da severim. Çünkü klişeler basit olduğu kadar bazen bir slogan haline gelir ve düşünmeyi keser.
Çoğunuz biliyorsunuzdur. “Kim değişim ister” görselini.. Herkes elini kaldırır… “Kim değişmek ister” dendiğinde ise tüm eller inmiştir..
Değişim kelimesini çok kullanıyoruz. “Değişmek istiyorum” diye söyleriz.
İşte tam o an kendinize sorular sormaya başlamanın zamanıdır.
İlk soru :
-
Ne için değişmek istiyorsun?
Cevap çoğu zaman “bilmiyorum” olur. Değişimi ne için yapacağını bilmediğinizde kendinizi bir sabah kuaförde bulursunuz, ve “saçımın rengini değiştirmek istiyorum” dersiniz. “Bu kez şöyle beyaza kaçan bir sarı olsun.” Ya da bir araba galerisine atarsınız kendinizi “arabayı değiştirmek istiyorum ama hangi model, hangi renk kararsızım.” Veya işyerinizin konumunu değiştirirsiniz, ya da daha kolayı genel müdürü değiştirirsiniz, ya da pazarlama müdürünü…
Yanlış anlaşılmasın bu tür değişiklikler size iyi gelebilir, sizi bir süre idare edebilir.. Ama ne için değişmek istediğinizi bilmezseniz, her an yeni bir değişiklik yapar ama değişim açlığınızı gideremezsiniz. Çünkü soru yerli yerinde duruyor.. Ne için değişmek istiyorsun ?
- Soruyu biraz daha somutlaştıralım :
Neyi değiştirmek istiyorsun?
Değiştirmek istediğiniz şey, seni rahatsız eden şey ne? Sana engel olan, ayak bağı olan ne? Seni ileri gitmekten alıkoyan, öne çıkmaktan, kendini gerçekleştirmekten geri tutan ne? Neyi değiştirirsen sana iyi gelecek?
Değişimi isteriz, ama bu soruları sormayız kendimize, ne kendimiz için, ne işletmemiz, kurumumuz için.. Oysa değişimin anahtarı bu sorunun cevabında yatar..
Ve ikinci soru :
-
Peki sen bu değişimin içinde olmaya, dolayısıyla değişmeye hazır mısın?
* Değişim ve inovasyon yapanları tanıyor musun? Onların hayatlarını inceledin mi? Neden değişim istemişler? Ne için yola çıkmışlar? Nasıl insanlar bunlar? Ne gibi zorluklarla karşılaşmışlar?
Değişim ve inovasyon yapanları, yenilikçileri, reformcuları, devrimcileri sever misin? Onları hiç çevrende gördün mü? Onlara tahammül edebiliyor musun? Onların sana söyleyeceği ve senin hoşuna gitmeyecek sözlere hazır mısın? Değişim için ilk adım değişim yapanları tanımak, ne gibi zorluklarla başa çıktıklarını görmek ve onlardan ilham almaktır.
Mesele Steve Jobs kendi alanında bir devrimcidir… Neden devrimcidir? Basit… Kişisel bilgisayarın sadece bir ofis malzemesi ve ofis ekipmanı olarak algılanmasına karşı çıkmış ve onu kişinin bir parçası haline getirmiştir. İşte devrim budur. Aynı şekilde telefonun sadece telefon olarak kullanılmasını değiştirdiği gibi…
Ve son soru :
- Hazır mısın ? Kararını verdin mi? Değişime ve değişmeye hazır mısın?
Bu yolculuğun uzun bir yolculuk olduğunu, bunun için bir çok alışkanlığından, bir çok vazgeçilmez gördüğün şeyden vazgeçmen gerektiğinin farkında mısın? Bunlardan vazgeçmeye hazır mısın? Terketmeye hazır mısın? Ayrıcalıklarından, koltuğundan, arkadaşlarından vazgeçmeye hazır mısın?
Biliyorum kolay değil… Buna evet dediğin zaman zor bir yolculuk başlayacak… Ondan sonra yavaş yavaş hafiflemeye başlayacaksın.
Hazır olduğunda haber ver… Birlikte bu değişim yolculuğuna çıkalım..
Evet “değişim seninle başlar”… Ama söylendiği kadar kolay değil.
Ama bir başlarsan artık değişimden hiç vazgeçmeyeceksin…
Çünkü bu bir başladın mı, değişim bırakılmayacak bir tutkudur.